הנקה ומניעת סרטן השד

סרטן השד הוא הסרטן הנפוץ ביותר בין נשים צעירות במדינות המערב. השכיחות העולה שלו – אחת מתשע, ובמקומות מסוימים אף אחת משבע נשים, חולה במחלה – כמו גם הירידה בגיל שבו הוא מאובחן, הובילו חוקרים רבים לבדוק אם וכיצד אפשר למנוע את התחלואה בסרטן השד.
להנקה השפעה מגינה. אחת ההשערות, שנבדקה במחקרים רבים, היא שיש קשר הפוך בין הנקה לבין הסיכון לחלות בסרטן שד. ואמנם יותר ויותר מחקרים מראים שלהנקה השפעה מגנה על אימהות מפני סרטן שד.
ההגנה קשורה למשך ההנקה – ההפחתה הגדולה ביותר בסיכון להתפתחות סרטן שד נמצאה אצל נשים אשר הניקו במשך כמה שנים (ילד אחד או יותר). במחקר אחד שנערך על הנקה וסרטן שד אוחדו ונותחו מחדש נתונים מ–47 עבודות שנעשו ב- 30 מדינות. איחוד הנתונים הניב מידע על כ-50,000 נשים שחלו בסרטן שד ועל כ-97,000 נשים בריאות ששימשו כקבוצת ביקורת. הממצאים מראים שבין הנשים שילדו, הסיכון לפתח סרטן שד ירד בשיעור של 4.3% לכל 12 חודשי הנקה.
ממצאים אלו היו נכונים ללא קשר לגיל הנשים, להיותן לפני או אחרי מנופאוזה ולמקום מגוריהן – אם הן חיות במדינות מתפתחות או מפותחות. במחקר אחר שנערך בשנת 2012 על נשאיות של מוטציה בגן הגורמת לסרטן שד (BRCA) נמצא שהנקה למשך שנה לפחות מפחיתה את הסיכון ללקות במחלה ב-32%, ואם ההנקה נמשכה מעבר לשנתיים ימים חלה ירידה חזקה בסיכון (49%).
האפקט ההגנתי של ההנקה אינו תלוי בגיל האישה. דווקא בקבוצת סיכון זו להנקה יש השפעה חזקה יותר מאשר באוכלוסייה הכללית: נשאיות יכולות להפחית את הסיכון שלהן ללקות בסרטן שד ב-19% בכל שנת הנקה!

איך זה עובד? ההסבר הביולוגי לקשר בין הנקה להפחתת הסיכון לסרטן השד טמון בהשפעה של ההנקה על מאזן ההורמונים בגוף האישה. הנקה מעכבת ומונעת ביוץ ולכן נמנעת חשיפה להורמוני גדילה כמו אסטרוגן ופרוגסטרון הידועים כגורמי סיכון לסרטן שד לאורך זמן. כמו כן, התמיינות תאים בבלוטות החלב במהלך ההיריון וההנקה מפחיתה את הסיכוי להתפתחות ממאירה, שכן תאים מתמיינים מאבדים את יכולתם להתחלק. נמצא גם שאסטרוגנים וחומרים קרצינוגנים מופרשים אל מחוץ לגוף דרך צינוריות החלב, והחלב עצמו מכיל רכיבים הגורמים לאפופטוזיס (מוות תאי מתוכנן) של תאים סרטניים בלבד.

ניתן לומר אפוא שככל שנשים יניקו לזמן ממושך יותר כך הן תהיינה מוגנות יותר מפני סרטן השד. למסקנה זו יש השלכות על בריאות הציבור. הנקה למשך זמן קצר או ויתור על הנקה, שאופייניים לנשים במדינות מפותחות, תורמים תרומה נכבדה לשכיחות הגבוהה של סרטן שד במדינות אלו. אילו נשים במדינות מפותחות שיש להן בממוצע 2.5 ילדים הניקו שישה חודשים יותר מאשר הן מניקות כיום, 5% ממקרי סרטן השד היו נמנעים בכל שנה; אילו הניקו כל ילד 12 חודשים נוספים אזי 11% ממקרי הסרטן היו נמנעים מדי שנה.
אף על פי שמחקרים מראים שהנקה מפחיתה את הסיכון ללקות בסרטן שד, אין להתעלם מגוש המופיע בשד בתקופת ההנקה. במקרים נדירים אם מניקה תפתח סרטן שד. רוב הגושים בשדיים בזמן הנקה הם ציסטות מלאות בחלב, דלקת שד או צינוריות סתומות, או גידולים שפירים. גוש שגדל או שגודלו נשאר קבוע צריך להיבדק על ידי רופא. אם יש צורך בבדיקות נוספות כדאי למצוא רופא אשר מתמצא בהנקה ויכול להעריך את המצב מבלי להתעקש שיש להפסיק את ההנקה.
אם כן, הנקה איננה חיונית רק לתינוק אלא מגנה על האם ומיטיבה איתה בטווח הארוך. יש לעודד הנקה לאורך זמן גם במובן של רפואה מונעת, במיוחד אצל אמהות נשאיות הגן לסרטן שד.

ביבליוגרפיה
1. Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer. Breast cancer and breastfeeding: collaborative reanalysis of individual data from 47 epidemiological studies in 30 countries, including 50302 women with breast cancer and 96973 women without the disease. Lancet 2002, 360: 187-95.
2. De Carmo Franca-Botelho et al. Breastfeeding and its relationship with reduction of breast cancer: review. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention 2012, 13(11): 5327-5332.
3. Gonzalez-Jimenez et al. Breastfeeding and the prevention of breast cancer: a retrospective review of clinical histories. Journal of Clinical Nursing 2013, 22
4. Kotsopoulos et al. Breastfeeding and the risk of breast cancer in BRCA1 and BRCA2 mutation carriers. Breast Cancer Research 2012, 14:R42.
5. Shema L, Ore L, Ben-Shachar M, Haj M, Linn S. The association between breastfeeding and breast cancer occurrence among Israeli Jewish women: a case control study. Journal of Cancer Res Clinical Oncology 2007, 133(8): 539-46.
6. Stendell-Hollis et al. Investigating the association of lactation history and postmenopausal breast cancer risk in the Women's Health Initiative. Nutrition and Cancer 2013, 65(7): 969-981.
7. Wise LA, Titus-Ernstoff L, Newcomb PA, Terntham-Dietz A, Trichopoulos D, Hampton JM, Egan KM. Exposure to breast milk in infancy and risk of breast cancer. Cancer Causes Control 2009, 20(7): 1083-90.

נכתב ע"י אילנה לרנר בהנחיית ד"ר ג'ינה ויסמן במסגרת עבודת סיום קורס הדרכת הנקה 2014 מועדון הנקה חלב אם

תפריט