ד"ר ג'ינה ויסמן ושגית לב, יועצות הנקה מוסמכות IBCLCומדריכות בליגת לה לצ'ה ישראל
פורסם בגליון 49 "באופן טבעי" 2003

הנקת צמד

 הנקת שני ילדים שאינם תאומים, לרוב איננה מתוכננת. היא הופכת לאפשרות כאשר אשה נכנסת להריון תוך כדי הנקה ומסיבות כלשהן רוצה להמשיך להיניק את הילד הגדול גם לאחר לידת התינוק. הנקה בזמן הריון הנה אפשרית (ראי: "הנקה בהריון", גליון 48) ונשים עשויות לבחור בה כאשר התינוק היונק עדין צעיר וזקוק להנקה כמקור התזונה העיקרי שלו, או כשהפעוט היונק והאם רוצים להמשיך בשגרת ההנקה במהלך ההריון החדש. מכאן, האפשרות להמשך הנקת הילד הגדול לאחר לידת התינוק עשויה להיות טבעית וזורמת, אך גם עלולה לעורר קשיים ושאלות.
למעשה הנקת צמד לא ממש ניתנת לתכנון. היא תלויה ברצונותיהם וצרכיהם של שניים – האמא והילד, אשר לא תמיד ניתנים לחיזוי. וגם בצרכים של אדם חדש – התינוק שהצטרף למשפחה. גורמים רבים עשויים להשפיע: גופניים ונפשיים.

לפני הלידה – ציפיות ותוכניות

בהנקת צמד נוצרת מערכת יחסים בעלת שלושה קדקודים – אמא, פעוט ותינוק. הקשר בין כל זוג כזה משפיע על המערכת כולה ועל המשך הנקת הצמד – הקשר שבין האמא לבין כל אחד מהילדים וגם הקשר שבין שני הילדים עצמם. כאמור, לא תמיד ניתן לצפות את מערכות היחסים העתידות להתקיים אחרי הלידה בין כל השלושה האלה.
תחושותיה הגופניות ומצבי הרוח של האם, גם הם גורם המשפיע על ההחלטה להיניק את השניים. מצבי הרוח של האם עשויים להשתנות מרגע לרגע. הם יכולים להתנדנד בין רצון להמשיך בכך, לבין הרצון לגמול את הילד הבכור; בין תחושת שלווה וסבלנות לבין חוסר חשק ועצבנות; בין הרצון של האם להיניק ולחבק את שני הילדים לבין הרצון שאף אחד לא יגע בגוף שלה; בין הנאה מהמצב לבין מתח הנגרם ממנו.
כל אלו הינם גורמים שיש לקחת בחשבון כאשר אשה מחליטה להיניק צמד, אך יש לזכור כי לא ניתן לתכנן או לצפות כמעט אף אחד מהגורמים הללו.
יתכן מצב שפעוט שנגמל מהנקה עוד בזמן ההריון ירצה להמשיך לינוק כאשר יראה את התינוק החדש יונק; יתכן מצב שאשה מחליטה לא להמשיך להיניק את הילד הגדול לאחר הלידה ואחרי הלידה היא מרגישה אחרת; יתכן גם כי אשה תתכנן להמשיך להיניק את הפעוט אבל מצבי הרוח שלה, תחושותיה הגופניות או העומס הרגשי יובילו אותה להחלטה לגמול את הפעוט.

אחרי הלידה

מכיוון שגורמים כה רבים שאינם ניתנים לתכנון משפיעים על ההחלטה להיניק צמד, יש לבחון אחרי הלידה את מידת ההתאמה של הצפיות והתכניות של האם למציאות החדשה. התבוננות כנה ורגישה במצב, הקשבה לצרכים של כל אחד מהשלושה וגמישות בקבלת ההחלטות יובילו למציאת הדרך המתאימה ביותר לכולם. אמא שלמה ובטוחה בדרכה תשפיע רוגע ובטחון על ילדיה ולכן כדאי לאם להיות קשובה במיוחד לצרכיה שלה, שלעיתים נותרים אחרונים בסולם העדיפויות. ככל שהאם קשובה יותר לעצמה ובטוחה יותר בדרכה, כך גם תתאפשר גמישות גדולה יותר בהתנהלות של הנקת הצמד וכך יוכל לבוא על סיפוקו כל אחד מהשלושה.

פרקטיקה

  •  קולסטרום – לתת קודם לתינוק הקטן לינוק, כדי שהוא יקבל את כל מה שהוא צריך……. יתכן שיהיה צורך מוגבר בהנקה של הילד הגדול. יתרון אפשרי: הורדת הסיכוי לגודש וייצור אספקת חלב סדירה
  •  היגיינה רגילה מספקת
  • להיות עירניים לצרכי האם, פיזיים ונפשיים.
  • תנוחות. אולי צריך להיות יצירתיים.
  •  הצעות מעשיות: מנשא, העצמת תפקיד האבא, הנקת צמד בציבור: אולי זה לא מתאים לכל אחד

סיכום

 אם זו בקשתה של האם, לעזרה בגמילה, גמילה בהדרגה ובאהבה כדי להקל על התהליך.

תפריט