שביתת הנקה הינה מצב בו תינוק מסרב לינוק לחלוטין או באופן חלקי. הסירוב נעשה בפתאומיות ולא באופן הדרגתי. בדרך זו תינוקך מאותת לך שמשהו לא בסדר איתו או שמשהו השתנה בשבילו. שביתת הנקה לרוב מופיעה לפני גיל שנה ואין לה קשר לתהליך גמילה טבעי.

הגורמים לשביתה הנקה
שביתת הנקה יכולה להגרם מהסיבות להלן:
א. סיבות פיזיות: כאב פיזי הנוצר כתוצאה ממחלה, אישפוז או בעיה רפואית (כאב אוזניים, כאב גרון, גודש באף, כאבי צמיחת שיניים או פטריה בפה). לעיתים התינוק פשוט אינו חש טוב.
ב. סיבות נפשיות: בהלה או קושי רגשי אחר שהתינוק מקשר להנקה (התינוק בטעות הכאיב לאם, והיא אמרה ״איי״ או שהוא נבהל מרעש חזק בדיוק בזמן ההנקה). סיבה נוספת יכולה להיות נעוצה במעבר דירה או בעקבות חזרתה של האם לעבודה.
ג. סיבות נוספות: ריח של קרם גוף, בושם או דיאודורנט בהם משתמשת האם; אבקת כביסה; ירידה באספקת החלב או שינוי בטעם החלב; תינוק אשר לא יונק מספר ימים בעקבות חוסר נוכחותה של האם (נסיעה לחופשה), עשוי לסרב לחזור לינוק; שילוב של בקבוקים ו/או מוצצים עלולים לגרום לשביתת הנקה בשל העדפת בקבוקים.

ההבדל בין שביתת הנקה לגמילה טבעית
שביתת הנקה היא איננה גמילה טבעית. במצב בו מתרחשת שביתת הנקה בעזרת התנהלות נכונה ניתן להחזיר את התינוק לינוק. גמילה, לעומת זאת, הינה תהליך המתרחש בהדרגה ולאורך חודשים.

התמודדות עם שביתת הנקה
שביתת הנקה עשויה לבלבל ולהלחיץ גם את האם המסורה ביותר להנקה. אולם חשוב לא להתייאש! בעזרת סבלנות ותמיכה באם ובתינוקה אפשר להתמודד ולעבור תקופה זו בהצלחה.
שביתת הנקה בדרך ככל נמשכת בין יומיים לחמישה ימים, אך יכולה להמשך גם יותר. בתקופה זו מומלץ להעזר במשאבה בכדי לשאוב או לסחוט חלב לעיתים תכופות. כך ניתן לשמור על אספקת החלב ולספק לתינוק את החלב שהוא צריך. בד בבד להשיב לו את הביטחון בהנקה.

להלן מספר דרכים בהתמודדות עם שביתת הנקה מלאה:
1. ה"טריק" העיקרי הוא לשמור על מגע עור לעור, כאשר האם והתינוק צמודים זה לזה. עדיף שהם לא יעטו על עצמם בגדים או רק שהחזה יהיה חשוף ללא הנקה! יש ליצור אווירה נעימה וכייפית (ריקודים, קפיצות, אמבטיות משותפות), וכל זאת בלי להציע לתינוק לינוק כלל. מחד על האם לאפשר לגורם שהוביל לשביתת ההנקה להעלם, ולהחזיר לתינוק את הביטחון. מאידך להשאיר את התינוק קרוב לאזור ההנקה.
2. ניתן לנסות ולהניק את התינוק בזמן השינה, מאחר ובדר"כ אין הוא יתנגד להנקה בזמן שהוא ישן.
3. ניתן לבדוק אצל רופא שאין לתינוק בעיה רפואית כלשהי (כמו כאב אוזניים).

להלן מספר הצעות בהתמודדות עם שביתת הנקה חלקית:
1. שינוי תנוחת הנקה – לעיתים על ידי שינוי תנוחה התינוק מרגיש יותר נוח.
2. הנקה בסביבה נטולת גירויים- לעיתים בגילאי 6-9 חודשים התינוק מושפע מגירויים בסביבה והוא חסר מנוחה בהנקה. הנקה בחדר נפרד עם אור מעומעם וללא גירויים, כגון: רעש, מוזיקה וטלויזיה, מרגיע את התינוק.

קל להגיע למסקנה שתינוק אשר אינו רוצה לינוק, גומל את עצמו. אולם אין זה סביר שתינוק שטרם הגיע לגיל שנה, ושעד כה ינק בקביעות וברצון, יוותר בפתאומיות על ההנקה. חשוב מאוד לא ללחוץ על התינוק. אחרי יומיים אפשר להציע לו שוב לינוק אך לא להכריח! יש לקשר את ההנקה עם חוויות טובות. בנוסף ניתן לדבר עם התינוק ולשקף את החשש שלו.

אספקת החלב בעת השביתה
במקביל לכל הפעולות שהוצעו, חשוב מאוד לשמור על אספקת החלב באמצעות שאיבות ו\או סחיטות ידניות. אם התינוק מתחת לגיל חצי שנה, רצוי לשאוב כשמונה פעמים ביממה. אם התינוק מעל חצי שנה וכבר אוכל אוכל מוצק, רצוי לשאוב בזמנים שהוא נהג לינוק.

תזונת התינוק בעת השביתה
חשוב מאוד להמשיך להזין בחלב תינוק אשר בעת השביתה עדיין אינו אוכל מזון מוצק. התינוק צריך לאכול. אם השביתה מלאה, ובמיוחד אם היא נובעת מהעדפת בקבוק, עדיף להשלים בדרכים חלופיות ולא בבקבוק. אפשר להשתמש בכפית, במזרק, בטפטפת, בהאכלת אצבע, בכוס ועוד. חשוב לשים לב שהתינוק ממשיך להרטיב 5-6 חיתולים ביום ולא מתייבש.
אם מדובר בתינוק גדול יותר, והשביתה היא קצרה או חלקית, אפשר לא להציע לו חלב שאוב / אחר. סביר שכשהתינוק יהיה מספיק רעב או ירגיש מספיק טוב, הוא יחזור לינוק. לרוב במצבים כאלה השביתה היא חלקית, כלומר הוא "לוקח שלוק" פה ושם, מספיק כדי לא להתייבש.

משך השביתה וחזרה להנקה
בדרך כלל שביתת הנקה נמשכת מספר ימים, אך היו מקרים בהם השביתה נמשכה מספר שבועות. חשוב לא להתייאש! עם שאיבה וסבלנות תקופה זו תחלוף מהר, ובהחלט אפשר לחזור להנקה.

מניעת שביתת הנקה
במקרים רבים אין אפשרות למנוע שביתת הנקה. זאת מאחר ולא ניתן לחזות מראש גורמים, כגון: כאב אוזניים, בהלה מרעש פתאומי או תקופת מתח במשפחה, אשר עשויים להוביל את תינוק לשבות מהנקה.
לעומת זאת, שביתת הנקה הנגרמת כתוצאה מהעדפת בקבוק נפוצה מאוד וניתנת למניעה מראש. פעמים רבות הסביבה משדרת לנו שלהאכיל מבקבוק זה לא נורא (אבא רוצה להשתתף בהאכלה, חוסר שינה בלילה זה קשה, ההנקה תובענית והתינוק צמוד לאמא כל הזמן וכיוצ"ב). כל האכלה בקבוק מעלה את הסיכון לשביתת הנקה! לכן, כדאי להשתמש בהם בתבונה, ובזמן שנראה שהם באמת הכרחיים.
כאשר נעשה שימוש בבקבוק, כדאי להקפיד על מספר כללים:
– מישהו אחר, שאיננו האם, ייתן בקבוק לתינוק. האם רק מניקה, ולא נותנת באמצעים אחרים.
– האכלה קצובה בבקבוק (האכלה איטית, במנות קטנות, על הבקבוק להיות במנח אופקי/אנכי כאשר הפיטמה תהיה עם הזרימה האיטית ביותר). גם אם התינוק לא מרגיש טוב, ולכן לא ינק מספר שעות, ברוב המקרים אין צורך במתן בקבוק.

תסכולה של אם שתינוקה אינו רוצה לינוק ממנה הוא קשה מאוד. אך תסכולו של התינוק יכול להיות קשה לא פחות. בתקופה זו חשוב לשמור על התנהלות שגרתית, ולתת לתינוק יותר תשומת לב ומגע.

נכתב ע"י ציפי אברהמי, בהנחיית ד"ר ג'ינה ויסמן
במסגרת עבודת סיום קורס מדריכות הנקה 2014
מועדון הנקה חלב אם

ביבליוגרפיה

Whitlock, N. W. (n.d.). Nursing strike. Retrieved April 1, 2014, from babycenter: http://www.babycenter.com/0_nursing-strike_8490.bc
ליגת לה לצ'ה. Womanly art of Breastfeeding.

תפריט