כאבים בפטמות הם נפוצים, הם יכולים להתחיל כבר לאחר הלידה ולפעמים גורמים להפסקה מוקדמת של ההנקה ומשפיעים על מערכת היחסים של האם עם תינוקה. הכאב בדרך כלל נגרם מפגיעה פיזית או מזיהום. רמות הכאב הן שונות וגם הזמן בו הוא מתרחש. תאור מדויק שלשני הגורמים הנ"ל מקל על זיהוי הגורם לכאב.

ישנם שני סוגים של כאבים בפטמות

כאב ארעי – אי נוחות המתרחשת במהלך השבוע הראשון לאחר הלידה, בדרך כלל הכאב מתרחש בזמן שהתינוק ניצמד לשד ומכניס את הפטמה לעומק פיו ונמשך 20-30 שניות.

כאב מתארך ולא תקין – כאב הנמשך ללא הפוגה, היכול לגרום לאם להפסיק להניק. כאב שכזה דורש אבחון הכולל בדיקה של האם ושל התינוק לגילוי הגורם לכאב והתערבות על מנת לטפל בבעיה.

רוב הכאבים המוקדמים בפטמה הם מכנים הנגרמים ע"י לחץ על עור הפטמה ולא ע"י זיהומים למיניהם. כאבים מכנים ניתנים לזיהוי לפי שינוי בצורת הפטמה לאחר שהתינוק משחרר אותה מפיו. פטמה נורמאלית אמורה לצאת מפה התינוק רטובה מחלב, שלמה, וזהה לצורתה לפני תחילת ההנקה. כאב מכני יכול להיגרם עקב תפיסה חלשה של הפטמה הממקמת אותה בקדמת פה התינוק, גורמת ליניקה פחות יעילה וכאבים בפטמה. אמהות צריכות לצפות לתחושת מתיחה של הפטמה עקב התארכותה יותר מפי שתיים בתוך פה התינוק. הפתרון הראשוני הוא תיקון תנוחת ההנקה ותפיסת הפטמה. תפיסה לא נכונה גורמת לצריכת חלב לא מספיקה ע"י התינוק ולכן גם פגיעה בייצור החלב עקב אי יציאתו מהשד.
לשון קשורה מגבילה את תנועת הלשון המאפשרת יניקה יעילה, יכולה לגרום לכאבים ולנזקים לפטמה ולפגוע ביכולת ההזנה של התינוק. פגיעה זו יכולה להתבטא בגמילה מוקדמת מהנקה ופגיעה בהתפתחות. התרה של הלשון הקשורה מקלה על כאבי הפטמה בהנקה, משפרת את ההצמדות לפטמה ואת העברת החלב ומאפשרת הנקה בלעדית לזמן ארוך יותר. גם שונות במבנה חלל הפה של התינוק, גודל הפטמה והאלסטיות שלה יכולים לגרום לכאבים מכנים בפטמה.

טיפול בכאבים בפטמה

שינוי תנוחה: גם אם נראה שהתינוק נצמד לפטמה ויונק בצורה טובה זה לא באמת כך אם האם חשה בכאב,לכן הטיפול הראשוני הוא שינוי תנוחה בהנקה עד למציאת תנוחה נוחה לאם שבה התינוק נצמק ויונק בצורה טובה.
כאשר הפטמה יוצאת מפי התינוק והיא נראית פחוסה או מקומטת זה מעיד על כך שמופעל לחץ על הצינורות המובילים את החלב לפתח הפטמה. לחץ זה יכול לפגוע בזרימת החלב דבר המשאיר את החלב בתוך השד, התינוק לא ניזון כראוי ולאם נגרם כאב.
אם שינוי בתנוחת הנקה לא משפר את זרימת החלב והכאבים לא עוברים כדאי לעשות הפסקה בהנקה למשך כמה הנקות, יש לסחוט או לשאוב את החלב ולתת אותו לתינוק באמצעים שונים, ולבדוק מה הגורם לבעיה.

אי הגבלת זמן ההנקה: לא מומלץ להגביל את זמן ההנקה או את תדירות ההנקה מכיוון שמקור הכאב הוא באיכות ההנקה ולא בכמות ההנקות. ירידה בכמות ההנקה יכולה להוביל לירידה בכמות החלב ופגיעה תזונתית בתינוק.
שימוש במגני פטמות: שימוש מגני פטמות או רפידות הנקה בין ההנקות יכול לסייע במניעת חיכוך הפטמה הכואבת עם הבגדים אך אינו עוזר בריפוי. אם הפטמה פצועה או סדוקה מומלץ לשטוף אותה לאחר ההנקה במים על מנת לשמור על היגיינה ולמנוע זיהום היכול לגרום לכאב רב יותר וריפוי איטי יותר.

משחות וקרמים: לא מומלץ למרוח משחות או קרמים שונים על הפטמה מחשש שיגרמו לזיהום או לדלקת. נמצא שבחלק מהמקרים שטיפה עם מים פושרים מקלה על הכאב.

מניעת מגע עם האוויר: מוצרים המונעים מגע אויר עם הפטמה מומלצים רק כאשר אין זיהום. לנולין טהור ידוע כיוצר מחסום המונע התאדות ומאפשר ריפוי פנימי. ג'לים על בסיס מים או גליצרין מיועדים למנוע התייבשות של הפטמה בין הנקות. אין להחדיר חלב אם לסדקים שעל הפטמה מחשש להחדרת חיידקים אל תוך הפצע. ישנם מוצרים שאינם יכולים לבוא במגע עם התינוק ויש לשטוף אותם לפני ההנקה, עצם השטיפה והטיפול יכולים לגרום ליותר נזק מאשר הטיפול אותו נותן התכשיר.
כאב פתאומי לאחר הנקה מוצלחת יכול להגרם עקב זיהום או דלקת. זיהום יכול להשפיע גם על התינוק ויש לאבחן ולטפל בו.

 

נכתב ע"י נעמה אבני תלמידה בקורס הדרכת הנקה 2011
מקור: Breastfeeding and Human lactation

תפריט