* כאשר מוזכרת המילה תאומים הכוונה היא לריבוי תינוקות בלידה אחת תאומים, שלישיות ורביעיות.

בעשור האחרון ישנה עלייה במספר ההריונות מרובי העוברים עקב עלייה במספר הנשים המחליטות להביא ילדים אחרי גיל 30 וההתקדמות בטכניקות לטיפולי פוריות. שיעור הנשים הרוצות להניק תאומים זהה לשיעור הנשים הרוצות להניק תינוק יחיד. הנקה מלאה של תאומים אפשרית. אמהות דיווחו שהניקו תאומים במשך שנה ויותר. מחקרים שונים דיווחו כי מרבית האמהות לתאומים מסוגלות לייצר את רוב או כל החלב לו זקוקים ילדיה. הנקה חשובה במיוחד לתאומים. בנוסף לכך שהיא מהווה את צרכי התזונה האופטימאליים וההגנה החיסונית לתינוקות אלה שלעיתים נולדים טרם זמנם, הנקה מאפשרת קשר בין האם לכל תינוק לעיתים קרובות. הנקות מרובות יכולות להלחיץ אמהות צעירות רבות אך הן מאפשרות לאם זמנים מרובים במהלך היום בהם היא יכולה לשבת או לשכב ולנוח תוך כדי הנקה. ישנן מספר תנוחות הנקה בהן ניתן להניק שני תינוקות בו זמנית על ידי העזרות בכריות.

תאומים שנולדו במועד

לתאומים שנולדו במועד או בסמוך למועד (latePreterm) יש צרכים זהים לשל תינוק בודד שנולד במועד. לעומת זאת תפקיד האם מורכב יותר מכיוון שהיא צריכה לטפל בשני תינוקות או יותר. בנוסף יש סיכוי גבוה יותר שלאם לתאומים היו סיבוכים בהריון או בזמן הלידה והיא צריכה יותר זמן התאוששות מבחינה פיזית. אמהות לתאומים זקוקות לעזרה ותמיכה בהאכלות הראשונות ובהבנה איך להתנהל בהאכלת יותר מתינוק אחד. יתכן והאם תתעקש להניק את שני התינוקות בו זמנית מכיוון שזה חוסך זמן, אך בתחילה יש להעריך בנפרד את ההתנהלות של כל תינוק על השד מכיוון שייתכן שאחד או שני התינוקות לא יינקו בצורה טובה אפילו שנולדו במועד. הערכה אישית לכל תינוק חשובה במיוחד אצל תינוקות שנולדו מעט לפני המועד (latepreterm) אפילו שתינוקות אלה יציבים ויכולים להיות עם אימם, יש סיכוי גבוה יותר שיסבלו מבעיות בהאכלה, היפוגליקמיה ועודף ייצור בילירובין.

תאומים שנולדו לפני המועד (פגים)

בדרך כלל כאשר תינוקות נולדים לפני הזמן או שיש להם בעיות רפואיות שונות הנקה ישירה לא מתאפשרת במשך ימים או שבועות. יועצת הנקה תייעץ לאם לשאוב חלב בהקדם האפשרי לאחר הלידה ולסייע לה עם זקוקה לעזרה. שאיבה בו זמנית משני השדיים במשאבה ברמת בית חולים היא הדרך היעילה ביותר לשאוב כמות מקסימאלית של חלב ולשמר את ההנקה. כאשר מתאפשרת הנקה ישירה לתינוקות שהיו חולים או נולדו טרם זמנם לאחר ימים או שבועות של שאיבת חלב אם, יועצת הנקה תעבוד בצמוד לאם על מנת להתאים תוכנית הנקה ישירה לכל תינוק בנפרד. יש צורך לבחון כל תינוק על פי הסימנים שלו ולהחליט מתי הוא מוכן להתקדם. התהליך יכול להמשך זמן רב אך ישנו מחקר המדווח על תאומים פגים שהתקדמו עד הנקה מלאה לשניהם בזהה לתינוקות שנולדו במועד.
מגע עור בעור של האם עם תינוק אחד או יותר עוזר לנרמל את תקופת המעבר. מגע עור בעור עם תינוק אחד בכל פעם מסייע למעבר להנקה מלאה בעזרת הובלת התינוק להצמדות לשד.

טיפול בתאומים

טיפול והנקת תאומים דורשים התארגנות שונה מאשר טיפול בילד אחד או בילדים בגילאים שונים.
מומלץ לערוך טבלה פשוטה לכל תינוק המתעדת את זמני ההנקה, האכלה בתחליפים, שאיבת חלב על ידי האם, חיתולים רטובים וחיתולים עם צואה. את הטבלאות יש למלא עד אשר ההנקה מתבססת והתינוקות עולים במשקל באופן תקין. הטבלה מאפשרת לאם לדעת בוודאות כי כל התינוקות מקבלים את הטיפול הנדרש ותזונתם תקינה. אמהות לתאומים צריכות להכיר מגוון תנוחות הנקה לתינוק יחיד וכן תנוחות הנקה של שני תינוקות בו זמנית כך שתוכל לבחור בתנוחות הנוחות לה. הנקה בו זמנית חוסכת זמן אך לעיתים בתחילה האם תזדקק לעזרה על מנת להצמיד את שני התינוקות בו זמנית. הנקת תינוק יחיד כל פעם מאפשרת חיבור ויחס אישי בין כל תינוק לאם. התרחיש האידיאלי הוא שילוב בין האכלה אישית להאכלה משותפת.
סבב האכלה בין תינוקות ובין שדיין אינו משמעותי כל זמן שכל התינוקות יונקים על פי צרכיהם. רוב האמהות מציעות שד אחד בכל האכלה ומחליפות בין הצדדים לכל תינוק בכל האכלה או כל 24 שעות. אמהות לשלישיות יצטרכו לעשות רוטציה לעיתים קרובות יותר. יש אמהות שמקצות שד לכל תינוק דבר שנותן יתרון בכך שכל תינוק "מכייל" את ייצור החלב על פי צרכיו ומקטין את תופעות הפליטה והריפולוקס עקב עודף חלב. לרוטציה בין התינוקות והשדיים יתרונות גדולים יותר.

הורים לתאומים לא תמיד נקשרים לתינוקות באותה מידה בעיקר אם ריבוי העוברים התגלה בסמוך ללידה או אם אחד התינוקות חולה יותר. על מטפלים יש אחריות לעזור להורים להקשר לכל תינוק בפני עצמו. מגע עור בעור בבית החולים ובבית יעזור ליצור קשר אישי עם התינוקות. מגע זה חשוב בעיקר עם תינוק אשר התקשה ביצירת קשר עם ההורים עקב סיבוכים בלידה או מחלה. מטפל יכול להזכיר את הייחודיות של כל תינוק ולעזור לאם להכיר את ילדיה. מומלץ להורים לקחת עזרה במשק הבית על מנת שהאם תתפנה מהעיסוק בניקיונות ובישול ותוכל להיות כמה זמן שניתן עם התינוקות שלה, להניק אותם ולטפל בהם. לאמהות לאחר לידת תאומים יש סיכון גבוה יותר לדיכאון לאחר לידה עקב חוסר בתמיכה פיזית ונפשית, תחושת בידוד, מיעוט שינה וגורמי סטרס נוספים הקשורים ללידת תאומים. גורמים שליליים אלה יכולים לפגוע בהנקה ולכן יש להיות מודעים לאפשרות שגורמים אלה קיימים ולהעריך את הבעיות בהתאם.

אבני דרך חשובות בייעוץ בהנקת תאומים

  •  ערכו מטרות הנקה לטווח קצר ולטווח ארוך.
  •  חברו בין האם לאמהות נוספות שהניקו תאומים.
  • הראו ועזרו לאם למקם את התינוקות להנקה משותפת ע"י העזרות בכריות.
  •  תני לאם מידע כללי על הנקה, שמירת ייצור החלב, ויתרונות ההנקה.
  • עזרי לאם ליצור תוכנית רוטציה בין התינוקות ובין השדיים.
  •  הציעי לאם להכין "עמדת הנקה" ולצייד אותה באוכל ושתייה לזמן ההנקה, טלפון, שלט הטלוויזיה וכד'.
  • הדגישי את הצורך בעזרה במשק הבית לפחות בחודשים הראשונים.
  • עודדו את ההורים להיעזר בחברים ומשפחה שמציעים עזרה ולבקש ארוחות חמות על מנת לשמור על האנרגיה והצרכים הקלוריים של האם המניקה.

הנקה חלקית

מכיוון שלאמהות לתאומים יש סיכוי גבוה יותר לבעיות בהנקה מוקדמת עקב גורמים שונים, רבות מהן משתמשות או משלימות את ההנקה ע"י שימוש בפורמולה. בתמיכת יועצת הנקה המבינה את הסיטואציה בה היא נמצאת, האם תוכל להפחית את השימוש בפורמולה לטובת הנקה ישירה. אמהות רבות מעדיפות להציע לעיתים ארוחה אלטרנטיבית מהנקה על מנת שיוכלו לקבל עזרה בהאכלה ועל מנת שיוכלו לישון ללא הפרעה. אמהות רבות שואבות חלב למטרה זו. יש להסביר לאם כי כמות החלב תרד אם היא לא תאכיל או תשאב חלב 8-10 פעמים ב-24 שעות. אמהות לשלישיות ומעלה מוצאות כי שאיבה היא פתרון טוב לחשש מהנקה ישירה של שלושה או יותר תינוקות. אמהות הניקו ונתנו חלב שאוב ללא שימוש בתחליפים למשך מספר חודשים. שאיבה משאירה את הדלת פתוחה להנקה ישירה בהמשך. תאומים נגמלים כאינדיבידואלים, הם יכולים להפסיק לינוק באותו זמן או להיגמל ללא קשר להתנהגות היניקה של התאום.

נכתב ע"י נעמה אבני – תלמידה בקורס הדרכת הנקה 2011

מתוך הספר: Breastfeeding and Human Lactation